FAQ luftridå

Med närmare 25 års erfarenhet av luftridåer är vi stolta över att varje dag aktivt kunna bidra till en lägre energianvändning i Sverige och Norge. Hur många kWh våra luftridåer varje år sparar in för våra kunder är omöjligt att överblicka. Klart är dock att luftridåer är ett viktigt bidrag i den samlade paletten av energibesparande åtgärder som ett företag har att tillgå. Med den här erfarenheten som grund tänkte vi dela med oss av några vanliga frågor och svar för luftridåer. 

Hur fungerar en luftridå?

​​​​​​​En luftridå fungerar som en osynlig spärr mellan två temperaturzoner. Det kan t.ex. handla om att hindra kall luft från att läcka in genom en entré eller uteport vintertid eller varm luft från att läcka in i ett kyl- och frysrum. Luftridån hjälper till att hålla rätt temperatur i olika miljöer oavsett årstid. Syftet med att installera en luftridå är primärt att spara energi, men i många fall handlar det också om att lösa ett arbetsmiljöproblem med t.ex. kallras på personalen som arbetar i kassan på stormarknaden.

Vad är skillnaden mellan en luftridå och en luftvärmare?

En luftridå skapar en spärr mellan två sidor med olika temperatur, medan en luftvärmare endast täcker en del av öppningen och försöker att värma bort problemen med t.ex. kallras. Det stora problemet med många luftvärmare är också att de inte når ända ner till golvnivå, utan skapar en s.k. "ballongeffekt" där den kalla luften kan passera in fritt under luftbubblan som skapas. Med tanke på hur många kubikmeter luft som strömmar in genom en öppen entré eller industriport blir det också tydligt att en luftvärmare endast kan lindra effekterna och aldrig hindra dem på samma sätt som en luftridå. 

Hur stor täckningsgrad har en luftridå?

Täckningsgraden varierar från fall till fall och påverkas av faktorer som öppningens storlek, förekomsten av korsdrag och undertryck, vindförhållanden, fläktens kapacitet, munstyckets utformning, hur smutsigt filtret är m.m. Generellt har RMKs luftridåer en täckningsgrad på 70-90 %.

Vilken är lägsta rekommenderad utblåshastighet för en luftridå?

Det beror från fall till fall men generellt brukar en luftridå med en utblåshastighet på mindre än 15 m/s fungera dåligt på en normal butiksentré. På större öppningar som industriportar med en höjd på 4-6 meter brukar vi rekommendera en utblåshastighet på 30-45 m/s. Detta beror på att luftstrålen annars inte orkar ända ner till golvnivå och att den blir mer känslig för ökad vindhastighet. Med för låg utblåshastighet är risken stor för att man får en s.k. "ballongeffekt" på luftridån, där den kalla luften kan passsera in fritt under den tänkta luftspärren.

Varför är kastlängd viktigt för en luftridå?

Vilken kastlängd en luftridå har beror framförallt på fläktens tryckuppsättning och hur utblåsmunstycket är utformat. Kastlängden avgör tillsammans med utblåshastigheten luftridåns förmåga att hindra kallras och värmeläckage. Om kastlängden är för kort innebär det att luftridån inte klarar av att täcka hela öppningen med kallras eller värmeläckage som följd. Kastlängden kan mätas på flera sätt, men bör enligt vår mening ske i en stor lokal och inte i en kanal eller ett slutet laboratorium. På så sätt får man en redovisad kastlängd som speglar verkligheten genom att luftridån utsätts för de termiska krafter som normalt verkar i en portöppning.

Hur lång livslängd har en luftridå?

Det beror på vilket fabrikat man väljer, hur luftridån körs och i vilken miljö den är placerad. Vi brukar generellt räkna med att våra luftridåer har en livslängd på drygt 15-20 år. 

Vilken ljudnivå har en luftridå?

Ljudnivån på en luftridå varierar mellan olika modeller och beror på en rad faktorer som fläktens storlek, utblåshastighet, munstyckets utformning, rummets utformning och ljuddämpande förmåga, avstånd till ljudkällan, antal installerade luftridåer m.m. Alla våra luftridåer har avvibrerade fläktar och invändiga utrymmen som är klädda med ljuddämpande material. Det ljud som alstras från våra luftridåer kommer därför nästan uteslutande från själva munstycket, där luften blåses ut under högt tryck. 

Är det mycket service av en luftridå?

Inga luftridåer är underhållsfria, men en luftridå från RMK kräver väldigt liten insats av en drifttekniker. Det som man behöver göra är att regelbundet se över och byta filter. Om luftridån sitter i en extremt smutsig industrimiljö kan det också bli aktuellt att rengöra skovlarna på fläkten med några års mellanrum. Alla ingående komponenter kommer från leverantörer med erkänd kvalitet som Östberg, Nicotra-Gebhardt, Veab, Regin, Belimo m.fl. 

Fakta


En rätt dimensionerad luftridå hjälper till att spara energi och lindrar arbetsmiljöproblem med t.ex. kallras.
​​​​​​​
En underdimensionerad eller felaktigt installerad luftridå kan förvärra problemen med kallras.
Energibesparing med en luftridå från RMK på industriport med blå och röd färg.Energibesparing med en luftridå från RMK på industriport med blå och röd färg.
Crawford Göteborg
Energibesparing luftridå

Länkar för vidare läsning


Termofotografering av RMKs luftridåer i drift och avstängda
https://www.rmk.se/om-luftridaer/termofotografering